Follow by Email

onsdag 3 oktober 2012

Riksdagen suger - men ger!

NU ska ni få litet halvleks-rapport!

Halva min tid som ledamotsvikarie har faktiskt redan gått, fast vi just börjat och just bara gått i mål med motionsskrivandet. Det är ju den stora startsignalen varje år efter sommaruppehållet och även anledningen till att jag inte orkat att också blogga på ett tag. Jag har fått fullt utlopp för skrivarlustan i en räcka viljeyttringar ställda till Riksdagen för vidare befordran till Regeringen. Mer om det nedan.


Likväl: juli var som den var, dvs ledig, mys och hemma. Mums, trots regnet och litet för få bad.

Augusti var en enda lång inloggning, incheckning, inställning och injustering på alla de forum, arenor och lokaliteter -virtuella såväl som reella, som krävs för att klara uppdraget. Tog mina båda rum i anspråk med små viktiga mys-detaljer och började skala upp och ner  igen längs södra stambanan.

September kom vi igång ordentligt med en räcka gruppmöten, teambuilding x2, teammöten, utskottsmöten och annat som direkt är knutet till uppdraget. Men först den 18e var den "högtidliga invigningen". Den den gav inte så mycket, mer än många glada och igenkännande nickningar och kramar till folk som jag inte sett på ett bra tag. Kändes gott, faktiskt. Och som om ingen tid förflutit. Bara Silvia såg ledsen ut.Konstigt nog kom även mediainslagen igång alldeles av egen kraft, trots att jag inte tänkt att profilera mig så mycket på den arenan. Men Radio Kristianstad ville ha längre intervju med "maktens profiler", SR ville ha debatt om gårdsförsäljning av hemodlat vin, Sydsvenskan ville ha artikel om Afghanistan, SAK ville ha en ledare etc etc så sådant mediaarbete har också ramlat på alldeles av sig självt. Idag slet Jabar med mig på en pressträff med kurdmedia om de tre motionerna som han styrt med för ett fritt Kurdistan.


Idag kom förresten den gamle KGB instolpande på kansliet och kallade mig för "gamla spöke". Ska han säga, 70+. Han tror väl att han är kvar på toppen av den mediala näringskedjan, kan jag tro...
(Lägger länkarna här till höger).

Och gruppen då? Jojomän: Prima folk! Kände omedelbart lyckan att vara i en grupp som fungerat på hög nivå: man lyssnar, man är relevant, man är påläst, man är i tid (nåja - nästan), man är trevlig och artig samt rysligt produktiva! Oj vad duktigt folk de är, de där miljöpartisterna. Bara tre som jag inte kände närmare men de visade sig bli enbart positiva överraskningar. Det har blivit ett helt annat och mer väloljat maskineri av den gröna politikens innersta kärna sedan min tid för sex år sedan. Tanken med att arbeta i team verkar vara rätt men teamen är rätt breda i sina pensum. Jag fick lov att byta rum efter bara någon vecka för att jobbteamet skulle få bättre sammanhållning och det innebar att jag sitter i exil i samhällsteamets hörna. Helt OK men den naturliga kopplingen till till exempel utskottskompisen Pertoft och ekonompolitiske stjärnan Per klipptes av.

De yngre imponerar också grymt: Lise, Maria, Magnus, Helena, Per och Jonas - vilken tillväxt!

Personalen då? En tredjedel är kvar sedan 2006 och även de prima vara. Snällingar är de, till och med! Sedan har många yngre förmågor kommit till men jag tänker som jag gjorde då- ska inte belasta dem med mina saker så jag skriver och fixar det mesta själv.

Motionsfloden: ja, facit är att jag i stort sett gjorde det jag tänkte mig. Skrev ganska rejält själv om GMO i honung, Ekologisk begravning, Privata militära företag, Rätten till mat, Karens för politiker, Afghanistan, Tortyrskador och Förbud mot fracking, dvs att inte destabilisera berggrunden för att driva upp fossil skiffergas.
Sedan bollar man några motioner och ger inspel, typ om ekologisk odling, svaret på Regeringens PGU-utvärdering för året, Waldorflärarutbildningen etc. Är man fler än tre blir det en kommitté motion och väger kanske litet tyngre.Slutligen är det en drös med kloka tankar och förslag som är som smågodis: man kan bara inte låta bli att signera vad andra tänkt till på om medborgarlön, Resolution 1325, beskattning för gränsjobbare i Skåne/Danmark, Kongo, maskulinitet.
På ett eller annat sätt blev det jag tänkte gå in också i tillgodosett.

Sist och verkligen inte  minst - de viktiga och helt riktiga partimotionerna om BUDGETEN, Integration, Industri och Klimat.

Mindre än 2% av alla Riksdagens motioner bifalls, dock.... 
Så det är ju mest en markeringen och för folkbildningsändamål samt för att någonstans sätta sina förslag på pränt. 
(Bäst vore att ha MP i en regering och braka loss med genomförande direkt.)FACIT: Ganska mycket jobb har det varit under den gångna månaden, men det har varit oväntat kul!

2 kommentarer: