Follow by Email

söndag 2 september 2012

Skolhaveri

Det bär mig emot att skriva detta, men jag tror tyvärr det behövs....

För sju år sedan  flyttade jag till den här kommunen. När grannen fick höra att jag både var politiker,  gammal lärare och fd rektor, tyckte hon att jag verkligen borde ta mig an skolan. Den hade nämligen kommit så betänkligt på dekis genom klantiga politiska interventioner. Jag avböjde skrattande för jag vet hur otroligt mycket jobb det är med bra skola. Jag ville ju få ta det lugnt några år.

Men till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen ramlade det in krisrapporter allt oftare. Från revisioner, från föräldrar, i olika riks-mätningar. Om hur illa, illa, illa Tomelilla, -lilla, -lilla
 ligger till(a), till(a), till(a) i alla aspekter av skola.
Betyg, elever med behov av särskilt stöd, resursallokering, främlingsfientliga attityder;  -Jo näjm it!
Så förfallet både fortgick och tilltog.

Varje gång frågan varit uppe har  jag och vi från MP efterlyst  "En Skolplan! Skriv en skolplan nå'n gång!!" Ett dokument över flera år som kan synliggöra målen och staka ut en genomtänkt väg framåt. Men svaren blev:
 -Nej,  
 -Sen,
 eller:  -Behövs inte!
och -Nästa mandatperiod kanske...
Detta  har vi framfört många gånger både muntligt och i anföranden, reservationer och artiklar.

(Istället har man begåvat nog skrivit in som mål att man ska ha en "handlingsplan" Va'! Att skriva en plan är för tusan en ÅTGÄRD, som ligger på förvaltningen. Inte ett politiskt MÅL!) (Och vad stod det egentligen i den? Vilka fick vara med och ta fram den? Punkten är för övrigt avprickad som ett avklarat mål nu...)

Till sist skrev vi i MP själva ihop ett skolpolitiskt underlag inför valet 2010, för att åtminstone erbjuda de andra partierna ett material att diskutera saken utitfrån.
- Tror ni det blev någon gemensam kraftsamling?
Näe. Inte då och inte nu.

Som grädde på det skolpolitiska moset kommer nu rent grymma besparingskrav på 2,6 miljoner. I denna lilla kommun ska de tas direkt från driften. Inte täckas upp centralt, trots att bland annat administrationen klantat till det med en felslagen prognosticering av elevantalet.  Och trots att våra arma skolor redan i fjol under piskan drog ner mycket så de skulle kunna leverera in 900 000 i överskott till årets budget. De har alltså redan betalt.

Skolbyggnader utreds däremot desto flitigare. I en särskild beredning som nu snart är inne på sitt tredje år vill man enas - inte om innehåll, pedagogik  eller verksamhet - utan om hus och byggnader för feta miljoner. Arbetet sker inte ens i den permanenta Familjenämnd som formellt har dessa frågor på sitt bord. Där ställs istället möten in "i brist på ärenden",  och har man ändå något möte då och då, är det fler informationspunkter och tom-prat än beslutsärenden. Besluten har nämligen ordförande själv tagit eller i nåder haft uppe i lilla AU.

Så vilka ska nu få betala?  -  Jo: barnen. Och Framtiden.

En märklig abrovink som den nuvarande S/M-majoriteten genomfört och som krånglar till livet, är en är en så kallad Social Innovationsfond. Det har ju många stora kommuner börjat med.  Det innebär att olika verksamheter i kommunen ska kunna SÖKA interna medel för att hjälpa upp social problem. Istället för att få direkta resurser.  Fler vuxna, resursassistenter, lärare, vaktmästare, skolhälsovårdare, fritidsledare i skolan kunde anställas direkt. Vi vet alla att små klasser och fler vuxna ju är den enda vägen till framgång, vid sidan av vilja och ambitioner från dessa och politiken.

Tio miljoner försvann bort där, som nu kanske står och ruttnar för man inte hinner svarva ihop välformulerade ansökningsmotiveringar. Fast dra ner och spara ännu mer är den  nu föreslagna metoden från SocialModeraterna i kommunstyrelsen.

Skolchefen har tydligt skickat med konsekvensbeskrivningar om hur vikarerestriktioner, vaktmästar-neddragningar, indragna resursassistenter och fritidsledare och nerstängt "nattis" faktiskt   kommer att drabba denna lilla pendlarkommun: Det skapar Katastrof på Katastrof en redan genomkrisad verksamhet. Oro i klassrummen och fler som inte klarar mål och krav eller fortsatta studier. Hälften av de som började i åk 7 i år är i behov av särskilt stöd. Det kommer de inte att få.

Besparingarna mörkades i det längsta men i morgon måndag är det fullmäktige. Nästa inga andra ärenden är på listan. Det blir nämligen allt glesare med ärenden för politiskt och transparent  beslut i denna kommun, där det mesta numera tas i AU:n eller i slutna rum. Endast på Fullmäktiges möten har ju allmänheten tillträde.

Vad är då den stora bakomliggande förklaringen till det här förfallet i demokratin och till förfallet för vår allra, allra viktigaste kärnverksamhet - skolan?

Jo, det vi varnade för i slutet av september 2010. Då stod det klart att Socialdemokrater och Moderater skulle styra skutan gemensamt. Vi varnad för handlingsförlamning och bevakande av inbördes S/M-positioner. SÅ BLEV DET. Vi ser konstant ärenden som hastigt dras bort från dagordningarna i sista stund och vet  "att nu har S/M inte kunnat enas igen".  Folk, särskilt sossar, hoppar av för de mår illa i denna konstellation. Denna MesAllians.

Vi i oppositionen  fick unisont vråla tillbaka oppositionsråds-institutet runt jul 2010, som de tänkte snuva både oss och därmed kommundemokratin på.
Men att det skulle bli en så trist stämning i denna annars rätt småputtriga kommun med sina vanligen frejdiga diskussioner på KS- och KF möten, att det skulle bli så inkompetent skött och slutligen så odemokratiskt - det trodde vi faktiskt aldrig.

Så det blir nog inte kul i morgon. Radio Kristinanstad inleder på morgonkvisten med ett vasst reportage om saken, vi i MP  ställer på kvällen frågor om andra spektakulära projekt och om hur det ser ut med ansökningar ur den sociala fonden.

Men SocialModeraterna kommer att driva igenom sina besparingar och även se till att det inte sker med centrala medel eller (i värsta fall) med upplåning. Att sänka kommunalrådsarvoden och de politiska ersättningarna, som jag föreslog i debatten i juni när detta började aviseras, är ju bar att glömma.

 Men - vi gröna kommer igen i höst och framför allt till valet, för vi tänker på devisen:

"Barnen är vår kamps blommor och det viktigaste skälet för vår strid"


5 kommentarer:

 1. Mycket intressant. Hörde dig i P4 Kristianstad, och du lät rätteligen upprörd men saklig.

  Ge dem vad de tål!

  SvaraRadera
 2. Fruktansvärt bra inlägg i kampen om rätten till en bra skola och i längden ett bra liv!

  //Fabian & Malin

  SvaraRadera
 3. Det låter fruktansvärt och det kommer att vara fruktansvärt så länge skolan ska styras av politiker istället för av kunskap.

  Problemet i skolan är att man är i otakt med samhället.

  http://frihetensvingar.blogspot.se/2012/05/kunskap-och-forskning-bor-styra-skolan.html

  SvaraRadera
 4. Men tror ni att det blev ens ett ärende på KF? Jag trodde (S) och (M) satt och tampades in i det sista med ett gemensamt underlag - men de hade tänkt att detta skulle vara klart och avgjort redan i kommunstyrelsen. Så jag pumpade stackars nye skolchefen istället p skolplaner, vad som sved värst i neddragningen etc.

  SvaraRadera
 5. Marianne Schmidt11 september 2012 10:09

  Jag är glad att mina barn är igenom skolan och att någon tar upp kampen!

  SvaraRadera