Follow by Email

tisdag 17 augusti 2010

En superdag runt Hallandsåsen

Solsken och perfekt timing av allt och alla.
Allt utom min cykelväxel var ö h t i bästa form, men den byttes raskt ut av en reparationsfirma.
MP Båstad, nystartad som avdelningen är, gav prov på ypperligt engagemang och excellent organisation. Alla detaljer var på plats, även på Gustavs "Kaffe&Bulle"-möte på kvällen.
Jan F körde mig och hojjen från Österlen, Gunnar S. och Tryckerishopen i Hässleholm hade foldern klar prick kl 10 för hämtning, Jörgen B:s hus låg där det skulle för avlämning av material och vi kom i tid till Båstad.
Bra pressträff med två tidningar, Gustaf F och Helen S var på plats och i högform. Underbar lunch hos "Holger" och Carolina H.

Men det bästa var - CYKLINGEN!

STORT TACK Marie E. för guidning över åsen. Små ljuvliga vägar i grönskande, idyllisk lummighet och rejält brant stigning.
De urtida stämningarna vid detta sägenomspunna berg blandades med rysningar från den pågående skandalen med tunnelbygget.
-Var fanns skälen till att alls börja borra?
Alla andra lösningar hade varit bättre och kostnaderna för statskassa och miljö är fortfarande enorma.
Gissa när tunneln kan tas i bruk? Först 2015!

Vi kom förbi "mittpåslaget"s skrämmande fula jättekrater och jag undrar vilka dolda krafter som en gång för över tio år sedan trumfade igenom besluten att starta borrningarna . Storskalig och megalomanisk dumhet i märklig förening med trolsk mystik.

Sen kom nerförslöpan med magnifik utsikt i susande fläng till Förslöv, Veibystrand, Skepparkroken och in till Ängelholm.
Ett smygdopp i Skälderviken i bara underkläderna måste vi flika in....

På mig förefaller den trivsamma staden Ängelholm vara på väg att företa samma klassförvandling som Malmö gjort- från tungt arbetarfäste till allt mer mondän. Kustremsans alla lyxvillor äter sig in ända från Torekov till stadskärnan men får (FP) som de vill kommer en förskräcklig motorled att braka sönder det ljuvliga friden i centrum runt ån...
STORT TACK till Lars G för guidning och husly!

Att det var så bedövande vackert här längst upp i nordvästskåne visste inte jag. Varför åka trista E6 över åsen i stället för att njuta av den riktiga vägen?

Och fler politiska möten lär det bli. På Gustavs kvällsmöte på konditori Continental var diskussionen i topp.
Jag blir lika glad för bekymrat engagemang hos unga och gamla om en mer ansvarsfull livsstil, som jag blir beklämd av de som tror att kärnkraft bär på någon som helst lösning på energiproblemen i världen.

Kvällens överraskning var emellertid hur man lyckas med att INTE förstå innebörden i min folders devis:
"Bara små människor har behov av att krympa andra".

2 kommentarer:

 1. jag blir beklämd av de som tror att kärnkraft bär på någon som helst lösning på energiproblemen i världen.

  Ingen lösning är Silverkulan som ensamt löser alla problem. Vindkraft klarar itne av det självt. Vattenkraft klarar inte av det självt. Energibesparingar klarar inte av det självt. Och kärnkraft klarar inte av det själv.

  Men som del-lösning... det är en helt annan femma.

  Kärnkraften står idag för hälften av vår el. Och den har i ett livscykelperspektiv lägst koldioxidutsläpp per producerad kWh av all vår elkraft i Sverige.

  Att påstå att detta inte kan bidra till del-lösningen för en ren energimix är sålunda ett felaktigt påstående.

  SvaraRadera
 2. "Braka in i centrum med en autostrada" (FP, Ängelholm)
  Jfr. med att "braka in i" Piteå
  renbetesland med 1.100 vindkraft-
  verk med 40 m långa vingar samt
  gräva ner ledningar. Tala om "braka"!

  SvaraRadera