fredag 21 maj 2010

Fjarilarnas stad

Jag har aldrig sett nagot liknande: maanga fattiga stader har jag sett, med samma totala alsfaltbrist paa "vagarna" och samma totala overflod av kasserade plastpaasar. Med getter och smaabarn som kutar rakt ut i trafiken. Med skrapskjul till petty-shops och med torka torka torka. (Fast vattentoa ska det minsann vara paa hotellet, fattas bara annat :-( )

Men dessa horder av ljuvliga FJARILAR som fladdrar over staden, har jag aldrig sett forr! Vad faar dem att trivas paa denna torra hogplataa? Bouganvillan som blommar i sanden ar ju inte unik...

Somaliland ar en (annu?) inte erkand stat, utbruten ur Somalia. Kanske Israel ar pa G att erkanna dem, men annars tvekar omvarlden pga risken for omfattande konflikter. Det racker med de sammandrabbningar som frekvent sker osterut mot Puntland over gransdragningen mellan Somaliland och Somalia.
Egen regering finns dock paa plats, liksom ett eget tvaa kammar-parlament; maalet for mitt besok.
AWEPA har ett 17 punkts-program for uppbygnad av det senare, med en tredjedels budget for konstruktion av ny parlamentsbyggnad och 2/3 till utbildning av ledamoter och personal. (Jag skall imorgon o paa sondag tala dar om gender o klimat)

Men regeringen o riksdagen ligger i laag-intensiv fejd med varandra! Den starka presidentmakten och dess innehavare upplever att riksdagen ar detsamma som oppositionen, ity talmannen tillhor oppositionspartiet. En for oss marklig situation. Idag faar jag en kopia paa konsititutionen och kan kolla hur detta lage blivit mojligt.

Annars ar det klanerna som styr. Overhuset ar det samma som Hose of Elders, dvs aldste som ar utsedda av de storsta klanerna. Dessutom finns det spanningar aven mellan over- och underhuset, enligt vad Erik larde mig igaar.

Han ar samordnare for AWEPAs demokratiprojekt har sedan tvaa aar tillbaka. Nastan alla i detta lilla land om 3,5 miljoner manniskor, verkar veta vem han ar och projektet faar tydligen extremt stor uppskattning.

Nar jag skriver "nastan alla" innefattar det dock inte de 0,5 miljoner nomader, som inte lasa och inte deltar i poltiken, och knappast heller kvinnorna. De kokar maten och skoter barnen innanfor sina hijjabs och innanfor hemmens skraltiga vaggar. Och om en manad ar det till sist presidentval och i host parlamentsval - hur stort blir valdeltagandet och hur fritt och hur val-informerat?

Men kvinnorna aaterfinns faktiskt paa gatorna i mycket storre utstrackning har, an i Afghanistan! Eriks fru berattade att de paa en kulturaftonsforestallning nyss fick se ursprungliga danser och sanger, som framfordes av kvinnor utan slojor, med fritt hangande haar och i klader och farger fran tiden innan islam. Minnet av en annan tid kanske saasmaaningom kan visa sig vara vardefull....?

Paa sondag morgon traffar jag de faa-taliga kvinnliga parlamentarikerna for en forutsattningslos egen diskussion. Saadant ar for mig hojdpunkter paa mina resor.
Medan grabbarna tuggar sin dagliga passiviserande kat, laddar kanske kvinnorna om i det tysta?

2 kommentarer:

  1. Det skulle vara intressant att veta hur du tar upp genderfrågorna med tanke på det muslimska styret

    Jan

    SvaraRadera
  2. rapport om det kommer imorgon. Idag ar det KLIMAT som galler...

    SvaraRadera