onsdag 21 april 2010

Statschef och monarkin

Roligt att det blivit debatt om detta!

Men jag är inte pk - dvs inte republikan.
Fy säger jag, för presidentvalsjippon och för krångliga maktdelningsturer. För att inte tala om enväldiga presidentmodeller där personen i fråga både är stats- och regeringschef.

Men inte heller är jag för den skull varken monarkist, dvs aktiv tillskyndare av monarki som system. Långt mindre rojalist. De som hyllar hela kittet inklusive kungahusets riter, glamour, särbehandling och rollinnehavare har också fullständigt tappat proportionerna.

En känd debattör, Göran någonting som jag för det mesta aldrig håller med, har fått göra ett stort nummer nyligen av ett förslag som är gammalt, nämligen valmonarki. Det föreslog redan Birger den Gamle Schlaug vid 2000 och många före honom ha lekt med den tanken. -Varför inte?
Men vem vill kandidera...

En annan modell är att ha riksdagens talman som statschef - och varför inte?

Poängen är att det behövs en institution i landet som kan garantera kontinuitet,
som kan verka sammanhållande mellan regeringsbyten, som kan representera landet utan att stå i dagliga regeringsbestyr.

Alla dessa förändringar kräver planering, noggrann utformning och tillfälle till debatt och allsidig argumentation.
Det finns sannerligen mer angelägna saker att ta tag i....

Så då föreslår jag att vi tills vidare låter detta urvattnade, harmlösa, o-korrupta samt i internationell belysning rätt billiga kungahus vara som det är!

Snart kommer den siste tronarvingen att anmäla att han/hon inte står uti guldburen och vill vara fri och vanlig.

Man bör dock putsa på en detalj, som är alltför ful för att bestå oförändrad - immuniteten. Alla som begår brott gör det mot alla andra och det kan inte belönas med straffrihet.

Tills vidare sjunger jag med i Kungssången bara för att ta ett tillfälle att få sjunga, men slipper gärna allt trams runt Viktorias bröllop.
Må hon hitta något sätt att stå ut och att bli lycklig tills vidare.
När hon ledsnat kan vi ta oss an uppgiften att utforma ett nytt, demokratiskt statschefssystem, men då utan president.

1 kommentar:

  1. Hej Lotta !

    Jag håller med dig i mycket, men den kände debattören Göran har insett vissa saker om vår ekonomi som jag tror att både du och de flesta politiker inte har en aning om. Om det är till tröst så håller jag inte med honom om någonting alls utom detta. Jag har även diskuterat med Miljöpartiets ledande ekonomer utan att erhålla någon märkbar insikt till klarsyn, så troligen vet inte de heller.

    Men eftersom du har, enligt egen utsago, en mycket beläst blogg så passar den som forum för vad jag vill säga.

    En lexikon i ekonomi:

    Eftersom alla våra pengar skapas som ett motvärde till en räntebärande skuld, så måste vår skuldsättning årligen öka med minst den samlade räntan på alla redan beviljade lån, eftersom inte räntan är medräknad i den ursprungliga skulden. Denna årliga ökning av penningmängden är det som egentligen kan kallas ekonomisk tillväxt.

    Att detta är en ohållbar och vårt samhälles största felkonstruktion borde alla människor upplysas om redan i småskolan, men tyvärr sker inte det, utan istället tillåts våra banker tjäna grova pengar på räntan på alla dessa lån.

    Att vår ekonomi är uppbyggd på detta sätt innebär i sin tur att vi kommer att öka vårt energi och vårt råvarubehov oupphörligen med de 3 % per år, som denna exponentiella tillväxt (dubbleringstid 23 år)kräver, samtidigt som vår viktigaste energikälla, oljan, framöver kommer att minska med, 6-9 % per år (halveringstid 7 till 11 år).

    En fullständigt omöjlig ekvation, som synes. Vi närmar oss nu den sista tiden för denna vår samhällskonstruktion i och med att både råvaror och den billiga energin tryter.

    SvaraRadera