Follow by Email

onsdag 18 februari 2009

Utrikespolitisk februaridebatt

är oemotståndlig för en gammal tävlingshäst....

Och vad skall man säga - antingen har Bildt blivit mycket bättre på retorik, för snabb att finna sig i debatten har han ju alltid varit, - eller så har han faktiskt ett större allvar och en större trovärdighet nu förtiden. Jag tycker trots allt att hans uttalanden om Israel/Palestina-konflikten varit många grader bättre den senare tiden än förr om åren. Har han sett mer? Förstått mer? Erfarit mer? Blivit mer självständig?

Även om (s) och (v) hade rätt i att det var en skäligen tunn utrikespolitisk deklaration han hade att läsa upp, så kändes hans medgivanden till dem om blottorna uppriktiga och sakliga. BRA!

Befriande skönt också med en debattordning där inte (mp) måste vänta till sist när radion ibland slutat sända, som det var förr. Bodil -trygg och relevant- tar såklart, men tyvärr nästan ensam, upp den viktigaste frågan alla kategorier alla tider - KLIMATET och COP15 i höst i Köpenhamn. Mänsklighetens största gemensamma fråga någonsin.

-Vad vill regeringen åstadkomma?
-Varför skall allt jobb göras utomlands och av andra?
-Varför kan de inte redan nu föra fram det som verkligen kan lösa de internationella knutarna -GDR; Greenhouse Development Rights?

Men värst är frågan om regeringens nyaste utspel:
-Varför mer KÄRNKRAFT?

Hur skall fattiga länder någonsin klara sin energi med det?
Om inte vi satsar allt på förnyelsebart - vad skall då exporteras till hjälp för fattiga länders teknikutveckling på energiområdet?
Hur skall det fossila och begränsade uranet räcka till de ca 4000 kraftverk världen över som skulle täcka behoven?
Och vilka terroristgalningar skulle INTE försöka attackera något av dem?

Den fråga jag saknade hos alla debattörer var kommentarer till det sorgliga första utrikespolitiska som Messias Obahma kom med igår - fördubblade amerikanska trupper till Afghanistan! Precis som om det inte räcker med militärer där.

Annars var rollistan i övrigt sig lik: Bildt statsmannamässig, Urban (s) terrier-lik men snabb och enormt kunnig, Hans Linde (v) passionerat engagerad, samt resten av Borgerligheten: - förutsägbar....

Så förgick denna morgon alltmedan världen brinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar