Follow by Email

söndag 15 februari 2009

Kärnfull kraft

är inte kärnkraften.

Men det är bra att debatten äntligen är i svang igen efter 20 tysta år. Centerns fjärde svek sedan folkomröstningsåret 1980 har äntligen fått upp frågan på dagordningarna. Tack Mådan!

Så; - NU ELLER ALDRIG MÅ SISTA STRIDEN STÅ!

Tyvärr är argumenten alldeles desamma:
Dyr, onödig, farlig, fossil och otillräcklig.
Är den.

Hur kan en fossil energikälla med dyrbar och vidrigt farlig brytning betraktas som klimatvänlig?? Vilka led i energibalansen är uteslutna ur ekvationen?
Varför vill fortfarande ingen ha uranbrytning hemma i sin svenska kommun?
och vilka skulle jobba där?

Och: uranet räcker inte heller särskilt länge om vi skulle till att plantera ut så många nya k-kraftverk på planeten, att de skulle ge ett substantiellt tillskott till hela världens försörjning på nuvarande nivåer.

Och igen: - vem vill sanera efter en olycka? Säkerheten har i grunden ju inte blivit bättre sedan 1980 (enl DN förra veckan)

Och igen: hur mycken statlig subventionering har gödslat k-kraften på bekostnad av framtagningen av alternativen? Det arbetet somnade efter 1980 för att man bara sköt allt på framtiden och stillatigande accepterade (t o m i Energimyndighetens fall verkade) för fortsatt drift, trots folkomröstningen.
Det är dyra investeringar att bygga k-kraftverk, bryta uran, mellanlagra avfall, frakta o forsla och leta slutförvar för 100 000 års säker förvaring. En vindsnurra är mycket enklare, billigare, lättare att reparera.

Vidare onödig - tja alternativen hade vid det här laget kunnat vara helt dominerande. återläste nyss gamla MALTE- Miljörörelsens ALternativa Energiplan från studiecirklarna 1979. Här står ALLT - t o m om att vi äter för mycket kött och om hur klimatet kommer att försämras. Vad kloka vi var på 70 talet!

Viktigaste insikten då som nu är att den bästa megawatten är en NEGAwatt, dvs den aldrig förbrukade.

Så spara, snåla och lev fossilfritt.
Och glöm uran och kärnkraft som är det alltid lika missbildade och missbildande energislag det alltid varit.

(Skriver en som just betalt kvartalets lilla el-räkning till Falkenbergs energi på 6500:- plus nätavgiften till E-on på 880:-!

3 kommentarer:

 1. Tänkte skriva ett svar, men det blev så långt så jag postar det på min blogg.

  SvaraRadera
 2. Hej lotta, kärnkraftsdebatten fortsätter på min blogg!

  http://kristiansilwer.blogspot.com/2009/02/karnkraft.html

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta! Jag lägger mig i lite också, hittade några intressanta artiklar om framtidens energialternativ!

  simeon.blogg.se/.../karnkraften

  SvaraRadera