Follow by Email

lördag 6 december 2008

WALK the CLIMATE walk!

Tal på CLIMATE WALK i Lund 081206

-Har vi klimatkris?
-Får vi en klimatkris?
Eller ännu viktigare:
- har vi klimatHOPP och hur får vi klimatHOPP?

I fattiga länder i det globala Syd är redan klimatkrisen ett in i märgen känt faktum – översvämningarna i Bangladesh och Kina har jagat ofantliga mängder människor på flykten bara det senaste året. Torkan i Chad, Sudan och på Afrikas horn är värre än värst. Våra systrar och bröder i Syd lider redan illa.

Orättvis fördelning har alltid förorsakat
torka, matbrist, erosion, överuttag och rovdrift
Men med den nyckfulla och våldsamma oberäkneligheten
på väder, vindar och vatten som en störd klimatbalans efter 50 år av fossilt kalasande skapat - har det hela blivit mycket värre.

Man kan dock beräkna utsläppsminskningarna på ett rättvisande sätt
– både efter hur olika länder bidragit till eländet och utefter hur olika man har kapacitet att åtgärda.Den kallas GDR: Greenhouse Development Rights.

Så insikten att jorden kan vara tillräcklig för
every man’s need men inte för one man’s greedär nu mer kännbar än någonsin.


Så visst har vi en KRIS - både i de globala finanserna, i den globala klimatbalansen och i det mänskliga förtroendet! Till och med vår svenska stolta Nobelkommitté får i dessa dagar förtroendet besudlad - tänk att de samarbetar och tar emot pengar av vapenmånglare …

Förtroendet för de största bil-direktörerna i världen, dvs i USA, ökade inte heller när de - utan framtidsplaner, men i jetplan- kom till amerikanska Kongressen för att på ett kaxigt och senkommet sätt tigga miljarders dollar i stöd av skattebetalarna. För att få fortsätta göra det de alltid gjort, dvs ratta allt åt fanders med sin för längesedan fossila bilkultur….

Och jag har inget förtroende för Vattenfalls påkostade men kosmetiska klimatkampanjer- så mycket brunkol och utsläpp de genererar Tyskland runt borde de utvisas från planeten.

Så vad vi behöver beväpna oss med är ett nyktert Förtroende för rätt sorts folk och ett nyktert Hopp inför det medvetande som ändå verkligen vaknar hos de kloka.

Frågan just idag är om vi kan ha hopp till förhandlingarna denna helg och förtroende för de FN-diplomater och förtroendevalda i POZNAN i Polen? Liksom för våra miljöministrar i EU-sfären….
COP 14-förhandlingarna spikar i princip texterna till COP 15 i Köpenhamn om ett år.
Nya ’Kyoto’-avtalets text är den sköra tråd som planeten vilar på.

SÅ därför sätter medvetna människor världen över idag tryck på dessa förhandlare
med många CLIMAT WALKS som denna i Lund.Här och på tolv andra ställen i Sverige kräver vi idag:

KRAFTTAG I POZNAN!

Så lär vi oss ortsnamnen på världens karta:
Nu kan vi ”Poznan”, för några år sedan lärde vi oss Stilla Havs-ön Vanuatu, som snart är överspolad av stigande havsvatten.
På Arktis ligger Holman. En liten, kanadensisk ort som doppar tårna i ishavet.
I somras kunde man för första gången segla i öppet vatten runt hela Arktis och i somras såg man för först gången hur den fruktade metangasen började pysa upp ur isen därför att den smälter undan.
Tidigare i år planterade också Ryssland sin flagga på havsbotten där uppe, för att börjat muta in rikedomarna, dvs bl a all klimatförstörande olja som börjar tina fram.
De girigas race till världens sista sammanhängande vildmark har börjat, ackompanjerad av militär upprustning.

Klent är förtroendet för de som tillverkar, kränger och beordrar vapen och våld…

Stort förtroende skall däremot ges till dem som odlar marken, planterar träd och odlar själen! KULTUREN är CO2- fri, särskilt om den utövas personligen och lokalt på plats.

Så förtroendekrisen är här, som gör oss alerta - därför är det stora hoppet är också här!
Massor med vanligt folk, som för bara två år sedan skrev under bensinupprop, skriver nu under klimatupprop!samt köper miljöbil och klimatkompenserar sina flygresor.
Till och med bilindustrin har börjat sent om sider fatta att något håller på att hända och att det kräver aktion.

Vi måste dock alla vara med i ansvarstagandet: äta mindre kött, åka mer cykel, köpa lokala produkter isf importpryttel
samåka, samåka, samåka
tåga, tåga, tåga - isf flyga
byta bränslen, byta husuppvärmning
röta den tredubbelt klimatsmarta biogasen
och sätta press på producenter och politiker!
De är grymt känsliga för opinitionstryck och konsumenttryck.

Man blir visserligen kanske inte omvald på att utverka CO2 –skatter, men historien kommer att desto hårdare döma dem som visste, men inget gjorde.
Mänskligheten är samtidigt också klok, kreativ och ansvarstagande:
när det stormar och regnar, som det gör allt oftare fr o m nu, behövs både paraplyer till skydd och vindmöllor till att utvinna möjligheter.

Det som sker på vår planet nu kräver ett hopp, en ansträngning, en rättvisa och en mobilisering av kloka förtroendevalda och alla oss vanliga tvåbenta som aldrig, aldrig hittills skådats!

Temperaturvariationerna har svängt våldsamt upp och ner under de 100 000 år som isborrkärnor ge oss besked om, och troget samvarierat med CO2-halten. Men nu har CO2stuckit iväg låååångt över ramarna.

Därför behövs KLIMATRÄTTVISA i både det defensiva och det proaktiva tänkandet
Därför behövs Greenhouse Development Rights
Därför behövs 80% utsläppsminskningar till 2020
Därför behövs Biogas och Cykelbanor
Därför behövs Hopp och Förtroende

Men vi behöver inte vapen, girighet och fega förtroendevalda.

1 kommentar:

 1. Lotta!
  Du skriver bra och mycket. Men du skriver avslutningsvis - "Därför behövs KLIMATRÄTTVISA i både det defensiva och det proaktiva tänkandet....Men vi behöver inte vapen, girighet och fega förtroendevalda". Ord och inga visor. Hur skulle det vara om du kunde ingjuta lite mod hos dina partikollegor i Haninge kommun? jag efterlyser nämligen lite klimatsmarta politiker där som kan stoppa onödig utvidgning av ett stormarknadsområde som redan idag tänjer på vad miljön klarar av.
  Se min blogg: http://haningeprotest.blogspot.com
  Om inte kommunerna med sitt planmonopol tar sitt ansvar - ska då konsumenterna ensamma försöka nå miljömålen.
  Vänligen
  Rolf Ström

  SvaraRadera