Follow by Email

onsdag 10 december 2008

Nobla priser...

Finns det ganska gott om.
Nobelpriset är ikonen, stilbildaren med prisernas pris med festernas fest.
Jo, jag har varit på en Nobelmiddag men minns mest de plågsamma högklackade skornas pina, plus bordssamtalet med Astra Zenecas dåvarande forskningschef.

Men nu besudlas Nobelprisets rykte av både ett pinsamt vapenkrängar-samarbete med tillhörande sponsring, icke korrekta resor till Mänskliga Ruttenheternas Högborg samt av en möjligt otillbörlig sammanblandning av roller och lojaliteter med just Astra Zeneca.
Det skall bli sååå intressant att följa detta!

Alfred Nobel instiftade ju sina pris för att lindra sin egen samvetsnöd inför hur hans vapenkrut förorsakat mänskligheten lidande. Att förvalta hans arv borde rimligen därför inte innebära att man fortsätter befatta sig med vapenhandel! Eller?

Då finns det bättre, mindre besudlade institutioners ideal att hylla;
Idag är det också 60års dagen av de Mänskliga Rättigheternas deklaration.
Dessa enkla och självklara punkter är i princip den globala kodex vi har gemensamt som mänsklighet. Men tyvärr är den dels alltför okänd hos fattiga människor och dels i ett 'konkurrensutsatt läge' med en rad devalverade varianter, EU:s inte minst som förvirrar. Istället för religionskrig och politiska debatter om rätt och fel - läs den ursprungliga deklarationen och bevaka den! (Tack Eleanor!)

En annan favorit som stått sig genom åren är RIGHT LIVELIHOOD AWARD. Bara svenska Skattemyndigheten har försökt att krångla med dem och strypa verksamheten, liksom Riksdagen som lokalupplåtare. Båda affärena hedrar priset, men fläckar byråkraterna.

Jag har gått på flera utdelningsceremonier för dem i Riksdagen (men utan höga klackar!)och skulle så göra igen i måndags.
SJ ville annorlunda.
Ett lok-fel gjorde att tåget liksom aldrig kom iväg från Malmö och efter en timmes väntan insåg jag att ceremoni-tåget i alla fall hade gått. Vi hade inte hunnit fram till Stockholm i meningsfull tid för att applådera de fyra välförtjänta vinnarna.

Den progressiva journalisten Amy Goodman,
Dalit-försvarna och Sarvodya-paret från Tamil Nadu,
'Den sjätte klanens'* somaliska företrädare Asha Hagi och
den modiga gynekologen Monica Hauser, som lagat trasiga kvinnors trasiga underliv i utsatta lägen
- ni får alla ta emot min beundran och gratulation per blogg istället för live!

*Den sjätte klanen är lika med KVINNORNA i Somalia! De fick ingenstans ett forum att föra talan, utom genom att sammanföra sig som en egen klan och den vägen tillförsäkras en plats i fredsförhandlings-arkitekturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar