Follow by Email

onsdag 10 september 2014

SLUTSPURT- demokratin står på spel!

Nu är det bara några dagar kvar av en ovanligt intensiv och ovanligt välbevakad valrörelse i det lilla konungariket uppe under polcirkeln. Länge har där de gemensamma grundvärdena i samhällsbygget legat tryggt omfattade av ett folkflertal.
Men i takt med den tilltagande, härliga men utmanande globaliseringen blir några rädda och känner att det var bättre förr. Att marken gungar under deras fötter…
De tar till primitiva skyddsmekanismer och vill stänga gränserna, drar fel slutsatser, saknar kunskaper, nyfikenhet och mod nog att anta utmaningarna konstruktivt. Pekar på syndabockar.

Men vinner skickligt sympatier bland villrådiga och otrygga…
Bildar parti.
Kommer in på den demokratiska politikens beslutsarenor!
Till och med växer!!
Fast deras politik går ut på att exkludera, ställa grupp mot grupp, människa mot människa.
Fast de klyver just det trygga Vi  som konstituerade folkhemmets famn, och skapar ett vi mot Dem.

Då krävs att många står upp. Värnar varje människas rätt till tillhörighet och till överenskomna mänskliga rättigheter. Värnar varandra.
Värnar demokratins och samhällsgemenskapens verkliga grundval - Vi:et. Det stora VI som är en Mänsklighet på en Jord.

Den här valrörelsen fick oss gröna att för första gången på detta millennium ge klimatfrågan - vår  överlevnads ödesfråga, en tillfällig paus från toppengagemanget. För nu gäller det människans värdighet att överleva. En MÄNSKLIG mänsklighet måste vara värd att räddas för att gemensamt kunna bygga det klimatsmarta, hållbara och människovänliga samhället.
Inte bli till en bunt med orcher…..

Miljöpartiet i Tomelilla gläds åt, trots annat normalt kommunalpolitiskt smågnabb,  att det finns en så bred och självklar uppställning bland sju demokratiska partier i vår lilla kommun, för människovärde och tolerans. I detta läge krävs det därför att vi alla bekänner färg och öppet tar ställning för var den demokratiska makten ska kunna läggas.

Vi Gröna går därför idag ut på detta sätt till MED-borgare, väljare, vänner, media och alla verkliga humanister:

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Pressmeddelande      ​(MP)​  Tomelilla  2014-09-08Miljöpartiet håller alla dörrar öppna – med ett viktigt undantag

I valrörelsens slutspurt blir även maktfrågorna intressanta; -vilka partier kan skapa bärkraftiga majoriteter i kommunstyret? 
Miljöpartiets i Tomelilla topp-kvartett har beslutat att inte stänga för samarbeten med några av de demokratiska partierna och ser gärna att ”blocken” blir historia.

-       Vi kan se politiska öppningar om t ex både skola och miljö och upplever ett bra samtalsklimat med sju partier, men inte med Sverigedemokraterna, framhåller Lotta Hedström.

-       När det finns ett alltmer öppet rasistiskt parti med på banan, krävs robusta ställningstaganden av oss som hedrar mänskliga rättigheter och humanism. Då krävs ett ”folk mot hetsgrupp”, säger Sofia Thomsen.

-       Om man sätter ”stoppa invandringen” främst i sitt lokala program och motionerar om att ”stoppa tiggeriet”, finns enligt vår mening stora luckor i både kunskaper och människosyn. Tomelillaborna måste inse vart en sådan politik leder, menar Sven Gunnarsson.

-       Vi känner mycket för och vill agera i enlighet med de inledande raderna i vårt valmanifest, som lyder: ett land som ger upp om att vara fantastiskt för alla, blir  snart inte fantastiskt för någon”, avslutar Kerstin Bohne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar