Follow by Email

tisdag 15 april 2014

VÅR! VAL! VÄDER!

NU börjar  valrörelsen för EUparlamentet och valrörelserna i höst rulla igång!

Visst har jag stått på Miljöpartiets EU-parlamentslistor flera gånger förr, men bara som oengagerad listutfyllnad. Nu menar jag faktiskt allvar. Skrivit in april och maj i kalendariet här bredvid och konstaterar att det verkar bli lagom många resor och framträdanden under de kommande fem veckorna.

Då får jag, den forna arga EU-motståndaren, en chans att förklara min trestegs-agenda för EU-engagemanget nu:

- Värna jorden, odlandet och fröerna mot GMO, kapitalet och rovdriften. EU sitter här på lagstiftningskraft och räckvidd!

- Värna asylsökande medmänniskor från krig, konflikter och flerfaldig traumatisering. Reformera och tvinga fram ett bra mottagande i hela Europa, en juste ansökningsprocess och en värdig integration om man får uppehållstillstånd. Och förbjud vapenexport och militärisering…

- Värna vädret och klimatet. I 15 år har jag hört mig själv säga att "de förtroendevalda som INTE tar ansvar och försöker rädda klimatet kommer att få framtidens absoluta fördömande över sig". Tyvärr gäller det än. Än har ingen tagit ansvar fullt ut. Ännu stiger ju CO2 utsläppen på planeten!

 Nu skärper jag upp disciplinen med bloggen och tänker skriva om dessa tre ämnen en gång per vecka i tur och ordning fram till valets sista vecka.

Men varför ska man ta GMO- och frö-bataljen på Europeisk nivå? Tja, läs till exempel här vad Wikileaks snokat fram från USA:s ambassadör i Frankrike.  Han föreslår att amerikanska regeringen ska stå bakom hämndaktioner riktade mot motståndare till genmodifierade grödor i Europa:
"Hemligstämplat av ambassadör Craig Stapleton (ambassadör i Frankrike 2007).
Sammanfattning: 'Uppdrag Paris' rekommenderar att amerikanska regeringen stärker vår förhandlingsposition inom EU gällande bioteknik inom jordbruket genom att publicera en vedergällningslista när "Perioden för Rimlig Tid" löper ut.         I vårt tycke rör sig Europa bakåt inte framåt i frågan med Frankrike som fanbärare, tillsammans med Österrike, Italien och t o m EU-kommissionen. I Frankrike genomförs miljöprocessen 'Grenelle' för att kringgå vetenskapsbaserade beslut till förmån för det 'allmännas goda'.  I kombination med försiktighetsprincipen är detta ett prejudikat med konsekvenser långt bortom MON-810 BT (Monsantos genmodifierade majs) majsodling.   Att rikta in sig på vedergällning kommer klargöra att den nuvarande vägen har ekonomiska konsekvenser för EU:s intressen och skulle kunna stärka de europeiska röster som är positiva till bioteknik. Faktum är att den bioteknikvänliga sfären i Frankrike - inklusive inom jordbruket - har upplyst oss om att vedergällning är den enda vägen för att inleda en opinionsvängning i frågan i Frankrike.   'Country team Paris' rekommenderar att vi skapar en vedergällningslista som som orsakar viss smärta i EU eftersom detta är ett kollektivt ansvar, men som också fokuserar på de värsta syndarna."

Uppenbarligen är motståndet mot genmodifierade grödor i Europa ett problem för USA!
Det får enligt inte finnas med i TTPS-avtalet och beslutsgångarna inom EU för GMO-godkännande måste vara klara, överenskomna och demokratiskt förankrade!

Over and out
--


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar