fredag 7 december 2012

Återsändande av Irakiska flyktingar - hur går det för dem?

Irak är inte i mediefokus längre men det är en våldsam verklighet där och fylld av inre motsättningar.
- Ändå sänds över hälften av de bl a kristna irkakier tillbaka till en grym och oviss framtid.
Miljöpartiet och Etikkommissionen, dvs jag och Eva Wilks planerade och förberedde (tillsammans med många flera hjälpande händer)  halva hösten för detta.
Trots klass 2 varning för värsta vädret blev det av och salen var fullsatt av bekymrade människor. Tyvärr kunde inte varken Eva eller Håkan S från Svenska Kyrkan trotsa snöstormen men många kom ändå och fyllde salen. Hör reportaget i klippet  i högerspalten!


Den asylsökande Muayad Naser från Vingåker har stora förhoppningar att den flyktinghearing som igår hölls i riksdagshuset ska göra det lättare för irakier som tillhör olika förföljda minoriteter ska få stanna i Sverige.
Muayad Naser kom till Sverige med sin familj år 2008, och riskerar idag att utvisas.
– We hope we get good result about the iraqi refugees. Now, in Iraq, there are problems, especially for christians.
– Vi hoppas få ett bra resultat för de irakiska flyktingar. I Irak är det svårt att vara kristen idag, säger Muayad Naser.Adris Hanna, korbiskop i Syriansk-Katolska Kyrkan i Sverige. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Det var med högt ställda förväntningar som den kristne irakiern Muayad Nasser trotsade snöovädret och lyckades ta sig till den flyktinghearing om ofrivilligt återvändande irakier som Miljöpratiet och Etikkommisionen i Sverige anordnade i Riksdagshuset. Han berättar att hans familj mår mycket dåligt av oro för att bli utvisade.
Som kristen tillhör Muayad Naser en minoritet i Irak, och han berättar om den förföljelse som kristna utsätts för där. Bilden bekräftas av flera talare på hearingen. Adris Hanna är korbiskop i den Syrians-Katolska kyrkan i Sverige.
– Det händer fortfarande bombningar, kyrkoattacker riktade mot kristna minoriteter.
Han tog också upp exempel på hur kristna familjer med barn som fruktar för sina liv om de skickas tillbaka - nu lever gömda under svåra förhållanden.Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik talar på flyktinghearing. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
– Jag känner till många familjer som finns gömda här i Sverige, de är jätterädda. En pojke som är tolv är och är drabbad av ADHD, han förstår att de är hotade av utvisning, hans pappa, mamma och syskon, och han är alltid rädd. Han blev väldigt skadad i Bagdad, han blev sårad av glassplitter vid en bombning nära deras hur.
Men Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik, kunde inte ge några utfästelser om förändringar i bedömningen av asylsökande kristna irakier.
– Människor som kommer till Sverige som behöver skydd får skydd det utfästelsen kan jag göra, men det finns inga generella beslut, utan är individuella prövningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar