Follow by Email

söndag 9 januari 2011

Migration i en global värld

Plötsligen slår det mig som i en blixtbelysning hur fel dagens migrationssyn är överallt och hur det lätt skulle kunna vara::

I Grekland havererar nu EUs så kallade yttre gräns. Flyktingar sänds tillbaka över havet till ett rent inferno i läger i Libyen. Reportagen och rapporterna duggar tätt om hur desperata människor försöker ta sig in i precis det "Festung Europa" , som vi EU-kritiker så mycket varnat för. Med FRONTEX, biometriska identifikationsmetoder, usla uppsamlingsläger och en Dublinkonvention som bollar runt folk och till och med barn på ett omänskligt sätt är fästningen idag en realitet. Samt överallt med en "mottagningsapparat" som varken är harmoniserad eller human. I hela Europa är befolkningarna dessutom åldrande och barnafödandet lågt. - Så vem skall snart utföra alla jobben?

Vår egen svenska flykting-, asyl- och migrationspolitik är lika patologisk nu som någonsin under sossarnas alla konstiga migrationsministrars tid. Vårt försök 2006 att reformera och humanisera lagstiftningen har fallit platt och tung till marken. Intentionerna har gravt vantolkats av Migrationsdomstolarna och den marginal Migrationsverket faktiskt har för att hjälpa mer än stjälpa dem, kommer dagligen på skam.

Australien långt på andra sidan jordklotet, har om möjligt en rent grym syn på och behandling av de krakar som i båtar försöker nå deras kust. Där låter man helt sonika bara bli att undsätta döende medmänniskor!

Gamla pålitliga immigrationsländer som USA har också tappat stilen, trots att hela deras välstånd och berättigande byggt på att man tagit emot massor av människor från hela världen under tre århundraden. Nu låter de snart sagt vad som helst ske längs gränsen till Mexiko med de fattiga satar som bara vill ha sig ett jobb...

Det är som om man ingenstans tror på eller mera satsar på en bra, öppen och belivande invandring. Så korkat!

De flesta människor här i världen vill för det första ju inte flytta alls, lång mindre fly. Men de som faktiskt vill flytta och söka sig nytt arbete och försörjning är drömanställda för varje arbetsgivare! Ofta med ytterst modesta krav om de är i låglöneyrken, och i kvalificerade yrken är det ju frågan om människor med extra mycket initiativ och framåtanda.

Visionen, menar jag, är en rejäl synvända överallt på planeten.
Där vi bara slutade jaga bort folk och i stället snabbt bygger upp system, rutiner, utbyten så alla lätt kan flytta hit, dit, in, ut - ja vartsomhelst .
Göra det lätt och önskvärt att framförallt unga kan få jobba, studera, turista, hälsa på fritt över klotet. Inga visum eller krav, minimalt med krångel. Bara de rent kriminella behöver man stänga sina gränser för.

Snacka om vilket win- win- win som skulle skapas på kort tid!
Plötsligen bleve det som nu ses som kriminellt, oönskat och suspekt, sådant som med alla medel beivras, istället till ett positivt och för alla berikande fenomen;
"- KUL att ni kommer hit och vill bo och jobba här ett tag! Så här går det till: Fyll i dessa papper. Lyd följande och åtnjut följande... osv osv"

Om förflyttningar åt alla håll underlättas blir det inte några stockningar i vissa länder. En hel del folk kanske inte kommer att stanna så länge. Vissa flyttar vidare , vissa nöjer sig och flyttar hem, själva berikade och mer erfarna för att kanske bygga upp sitt gamla hemland.
Inte begränsande rädsla för andra människor, utan nyfikenhet skulle styra, och alla skulle bli klokare och mer vidsynta.

Motbevisa mig den som kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar