Follow by Email

lördag 6 februari 2010

Biggan och Maggan

Birgitta Ohlssons (fp) val att försöka kombinera graviditet, moderskap och ministerskap har skapat en hel del offentlig diskussion.
Jag har starka åsikter, men hade egentligen inte tänkt ventilera dem om inte så många andra gjort det....

Jag tänker såhär: Om samhället och politiken vore mer människovänlig och inte en sådan extremt manlig och stressig miljö - kanske det kunde fungera. Det vore förvisso ett ideal.

Men nu är det inte så.

Graviditetsperioden är ett inre skapande, som kräver lugn och mycket vila. Nyföddhetsperioden och det första halvåret är extra känsligt för anknytning och kontakt mellan föräldrar och barn. Det lägger grunden till hela den psykiska balansen under resten av barnets liv och kan inte tas igen. Dinosauriepappa eller ej - men det är båda föräldrarnas gemensamma koncentration på BARNET är det absolut mest optimala.

Birgitta är verkligen en duktig och hungrigt ambitiös politiker. Det behövs frifräsare som hon inom borgerligheten, med mod och politisk lust.

- Men kan hon inte lugna sig litet?
I bästa fall blir det bara ministerstress några månader nu under våren. Om hon tar resten av sommaren efter förlossningen till att vara med bäbisen, kommer rödgröna laget att befria henne från alla plikter den 20e september och saken löses på allra bästa sätt.

Ministerjobbet behöver både reformeras som sådant och fyllas ut av kloka kvinns. Det är inte befrämjande för den högra hjärnhalvans kvalitéer, för känslor och omsorgstagande. Och det är ju just sådana dimensioner som samhället och inte minst politiken lider sådan skriande brist på!!


Margot Wallström
(s), är också en duktig och politiskt hungrig kvinna, som även hon står inför en ny arbetsutmaning och ett nytt livsskede. Hon byter jobb efter väl förrättat värv som kommissionär. Hennes barn är stora, hon är duktigt medelålders och har all tid, erfarenhet och mentalt utrymme för massor mer av politik och yttre engagemang.

Och hör så fantastiskt VÄL hon uttalar sig om premisserna för sitt nya uppdrag i P1s program Konflikt idag!

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=latestbroadcast&Id=1300&BroadcastDate=&IsBlock=

Hon vet precis vad arbetet mot våld mot kvinnor under konflikter går ut på, hon vet hur hon skall tackla det. Hon är samlad och välformulerad. Har utrymme att sätta sin egen person i bakgrunden och jobbet i förgrunden. Det skapar så mycket mer trovärdighet och mycket mindre ego-infärgning....
Hon kan ägna sig åt att göra, mer än att vara.

Birgitta behöver få vara. För sig själv och vara för barnet.
Så kan hon komma tillbaka och göra ett bra toppjobb utan inre splittring. Sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar