Follow by Email

söndag 24 maj 2009

Att vara Förtroendevald

handlar ju om att förtroende och förvalta förtroende.
Att vara vald att representera andra på ett förtroendefullt vis.

Jag var just i Afrika på EALA-parlamentet i Östafrika. Där är parlamentarikernas dagarvoden en het fråga! -Hur skall man skapa en fungerande postkolonial stat utan korruption, om de som stiftar lagarna är giriga och näriga?

I England avgår talmannen för första gången på århundraden för att parlamentarikerna där visat sig vara oförblommerat näriga och fräcka och obenägna att skatta för sig. Folk rasar med rätta mot dem.

I vårt svenska okorrupta (!?) parlament Riksdagen får rättskaffens ledamöter nu nog av att vara röstboskap och att bli toppstyrda av den egna partiledningen. Partimedlemmars påverkan på listor och innehållet i politiken är idag ytterst marginellt.
Möjligen är mitt eget parti fortfarande litet folkrörelsebetonat. (EU-listan fastställdes t ex efter medlemsomröstning, så tack för förtroendet att flytta upp mig till 11:e plats!).

Riksdagsgruppen för (MP)var på "min tid", och ännu mer på Per Lagers och Gunnar Goudes tid - övervägande självständiga tänkande personer, med stor integritet och klar uppfattning om att en ledamot av den lagstiftande församlingen satt på ett personligt förtroendemandat. De röstade efter eget huvud och påverkade i sin tur aktivt partiledningens linje.

Nu är EU-parlamentet och förtroendet för det minst sagt aktuellt. -Minns ni t ex att förra Kommissionen sprack p g a korruption?
Att underkänna folkomröstningar och tvinga Irland "ta om" är demokratiskt korrupt!

Och så har ledamöterna grymma arvoden, särskilt om alla ev. skall komma upp på samma nivå och inte följa sina hemmaparlaments olika nivåer. Men för det ska de också en sköta kampanjande och avlöna många erforderliga anställda under fem år.

Jag har kommit att lyfta på hatten för Carl Schlyters sätt att förvalta sitt mandat som MEP (Member of European Parliament) och sitt väljarförtroende.

Förutom att han legat i som en rem i utskott och plenum med flest inlägg och förslag av alla svenskar, har han ensam producerat mer material, fler rapporter och mer politik, än vad hela svenska (MP) med stab, ledning och riksdagsledamöter lyckats med på samma tid. Dessutom kampanjprylar och broschyrer som vi i lokal-avdelningarna har nytta av till vardags.
Kunnig och kul och inte nödbedd att komma ut, trots att han är småbarnspappa och att Brysselflängandet måtte vara grymt tärande.
Att han är o-korrupt goes without saying. Tvärtom varnar han mer insiktsfullt än andra för vad lobbying från företag innebär för att korrumpera EUs politik...

Slutligen är Gröna Gruppen i Europeiska parlamentet ovanligt homogen i sina värderingar, jämfört med de andra stora partigrupperingarna, med liten piska på de enskilda och hittills skandalfria!

Så RÖSTA nu även på EU-nivån, även om parlamentet är sidoordnat.
Rösta framför allt GRÖNT
och
Rösta på Carl, Bodil, Isabell eller Lena!!


Med två eller helst tre svenska gröna i EU-parlamentet kan vi minska klimattrycket, stoppa utfiskning av världshaven, få en sant HUMAN asylpolitik i Europa och säkra integriteten på nätet och behålla ett fritt www.
Samt om jag fick råda:
- Stopp för GENFÖRÄNDRADE grödor.
_________
MP är för övrigt en kul förkortning: Member of Parliament, Militär Polis, MezzoPiano, MiljöPartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar