Follow by Email

söndag 2 november 2008

Proportioner efterlyses

Det Amerikanska presidentvalet formligen invaderar oss!
P1 säger att de hade 'USA på hjärnan' i den gångna veckan och så är det.
Att en stormakt byter president vart fjärde år är ju inget nytt - men en sådan grotesk uppmärksamhet som detta fått i alla tänkbara svenska media just denna gång, har världen väl aldrig skådat. Paradoxalt nog, eftersom det är en världsmetropol på dekis. All media borde ur den synpunkten skicka sina korrar till Kina istället och t ex vittna om hur de våldtar Tibet och Uigurier, vid sidan av 'vanliga' han-kinesers medborgerliga friheter. (Tack f ö Hanna Sahlberg för ypperliga och informativa reportage i radio under det senaste året)

Den stackars Obama får för övrigt inte något lätt uppdrag efter den 4 november; två hopplösa krig att avsluta, en finanskollaps att räta upp; ett gigantiskt budgetunderskott, notorisk och genetiskt betingad skatteovilja i landet, plus alla 'rednecks' som har bestämt sig för att han är muslim och därmed opåtlitlig... Varför vill han bli president öht?
Dessutom verkar ju kandidaterna, alla fyra säga så litet av substans och så platta saker i sina valtal! Grymt förenklade resonemang, plattityder och trivialiteter är vad vi får höra uppspelat, vid sidan av massor desto mer utstuderade kommentatorer och analytiker.

I helgen hade vi besök av bl a en vitrysk vän. Det han berättar om förföljelser och rättshaveri, angiveri och komplett godtycke gentemot demokratirörelsen och mot vanliga medborgare, om att sitta i en rysk energi-rävsax och om hur Lukasjeko spelar ut EU mot Ryssland i sin totala maktgalenskap - DET borde svensk och europeisk media var invaderat av.
Det som sker i Vitryssland är helt absurt. Det sker här och det sker nu.
I ett organiserat land i vår absoluta närhet.
Och världen låter det ske. Antagligen i brist på rapporteringsutrymme.

Måste erkänna att jag vill se EU agera - både mot demokratislakten i Vitryssland och mot skändningen av Tibet och MR i Kina!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar