Follow by Email

onsdag 17 oktober 2007

Sex and the City

nattetid på Stureplan i Stockholm, närmare bestämt.
Jag brukar inte hänga med i brottsnyheterna. Jag har oftast inte mitt fokus på jetsetlivet i urban miljö, men nå'nting är uppenbart väldigt fel i normsystemet när en 21- och en 26årig kille grymt och länge förgriper sig på en otydlig 19årig tjej..... Unga människor, oklara normer, svag självkänsla i tragisk blandning.

Unga människor har av olika orsaker kommit att tro att man kan/bör? ställa upp på att upplåta sitt kön när som helst och hur som helst. Varningssignalen att det kan skada en själv har dövats av en sjuk "ungdoms"- och "nöjes"-kultur.
Unga män(niskor?) har av olika orsaker tydligen kommit att tro att det är OK att SKADA OCH FÖRNEDRA andra/tjejjer och att tro att tjejjerna t o m vill det?!?!??!

Men det ÄR DET INTE OK att haka på Vem Som Helst att ha sex med. Det brukar inte bli bra när kärlek och samhörighet saknas. Ibland blir det riktigt, riktigt fel. När det som kanske var spännande i början utvecklas till en mardröm så att JA:et blev ett livsavgörande NEJ!

OCH DET ÄR INTE OK med våld ihop med sex. Inte OK med förnedring och sex heller.
Inte med våld och förnedring öht i några sammanhang, med eller utan sex!

Sex är tänkt att vara jättekul och jättemysigt- men blir det bara mellan jämlikar och mentalt jämnstarka.
Med medveten frivillighet och med hjärtat påkopplat.
Med öppna hjärtan är det t o m ibland ett uttryck för den yttersta motsatsen mot tvång, förvirring, våld och förnedring,
nämligen för tillvarons högsta form av samspel.

Återerövra sexualiteten som ett kärlekens uttryck.
Återerövra city från vilseledda, tragiska brats.
Återerövra det äkta samtycket för båda könen.

7 kommentarer:

 1. Så länge det handlar om mentalt jämlika och jämnstarka så är det väl inget problem alls med hur människor väljer att ha sex, så länge det bygger medveten frivillighet naturligtvis. Två eller flera, kärleksfullt eller inte, hårt eller mujukt, rentav våldsamt, ja listan kan göras hur lång som helst. människor har olika preferenser. och det är inte problemet.

  Det är först när det sker mot någons vilja som det är ett övergrepp. innan dess tycker inte jag att man behöver moralisera.

  SvaraRadera
 2. JO - jag tycker numera att det ÄR läge att "moralisera". Och att det är fegt med en våldsliberal hållning.

  SvaraRadera
 3. På vilket sätt är det fegt?

  SvaraRadera
 4. fegt är att inte markera mot VÅLD och jamset om att "allt är OK"

  SvaraRadera
 5. Bra krönika, men lite väl generaliserande när du skriver "Unga män(niskor?) har av olika orsaker tydligen kommit att tro"... Vissa unga människor eller bara en del människor hade ju räckt. Och den är lite moraliserande. Sen när blev våldtäkt fö inte förnedrande? Våldsliberal och sexliberal är ju inte samma sak...

  SvaraRadera
 6. Ja men det är ju just mer MORAL jag vill se! Där jag önskar ett tydligt och allmänt avståndstagande från VÅLD, förnedring och sexuellt våld. Av alla, gamla som unga

  SvaraRadera
 7. Fast "allt är okej, så länge ingen gör något utan att ge sitt samtycke" är ju en väldigt stor inskränkning. Det betyder ju inte "allt är okej". Och jag håller med Anton, att vara våldsliberal är inte samma sak som att vara "sexliberal".

  SvaraRadera