Follow by Email

lördag 16 juni 2007

Tragik

Hur skall man som enskild person handskas med det man nu bevittnar i GAZA?
Samma vanmankt och stora, stora sorg som drabbade omvärlden förra sommaren vid attacken mot Libanon, kommer denna sommar i repris.
Instängda, inträngda, avskurna, utsvälta, förnedrade och förnekade palestinier börjar till sist bekämpa varandra i sin bur. Inplanterad split mellan "falangerna" Fatah och Hamas och en enorm frustration inför hela omvärldens märkliga reaktioner och brist på helhjärtat, entydigt stöd - tar nu ut sin rätt. Vreden över ockupationsmaktens ständigt pågående förnedring och liksom mot den ömsom öppna, ömsom diskreta uppbackningen från USA.

-Hur kunde valresultatet 2006 få förnekas och förvanskas så till den grad att inte Hamas fick det erkännande och den arbetsro, de som majoritetsparti behövde för att bilda en erkänd, okorrupt och handlingskraftig regering?
Jag minns den FÖRTVIVLAN en Hamas-minster visade, som vi, en liten liten grupp ledamöter, passade på att träffa våren -06 när han som icke officiell besökare var i Stockholm.
-Visst, vi ska snart komma att erkänna Israel och "alla ingångna avtal", men varför talar ingen om alla de avtal och FN-resolutioner som Israel ständigt bryter HELA TIDEN, frågade han oss.
Jag minns skrämmande väl hur mina dåvarande riksdagsgkollegor i (m) och (fp) den våren drev en uppskruvad retorik om hur terroristiska Hamas var, och att man därför inte kunde erkänna eller ha officiella kontakter med dem.

Detta är vad den mentaliteten skapat, detta är resultatet av demoniseringen.

Svensk borgerlighet talar ofta om "USA-hatare", som med ständigt automatik "alltid hackar på USA för alla konfliker".
Ja, tyvärr, de trofasta USA-fans som uttrycker sig så, verkar ju sällan följa orsakskedjan bakåt: Israels mångåriga, olagliga och vidriga ockupation, övervåld och förnerdring av Palestina möjliggörs ju av amerikanskt stöd, av vapen till Fatah, av omvärldens tysta samtycke till och feghet inför stormakten. Förvisso också av syriska vapen till Hamas, om jag inte fattat fel.
Samt konkret av den stora FÖRNEKELSEN av Hamas legala, legitima demokratiska parlamentsseger!

Sen finns det tyvärr alltid hetsporrar i våldskulturer, som det går att hälla ännu litet mer fotogen på....

Den groteska tragik som nu utspelas i Gaza har sin rot i USAs stöd av Israel, av att vapen pumpas in, att nån tjänar på detta och att (unga?) (hetlevrade?) (våldsbenägna?) palestiner inte förmår hålla ihop, tro på sig själva, utan till sist ställer upp på en inbördes demonisering, som tjänar alldeles fel krafter.

En professor i Tel Aviv uttryckte saken ungefär så här: -"Detta ständiga våld mot Palestina blir ändå kontraproduktivt för Israel, för de behöver en stabil granne att bygga en framtid med".
Ja, är det inte den enkla logiken fredsvänner ialla tider försökt påvisa?
- Våld är ALLTID improduktivt och kontarproduktivt!!

USA- och Israelhat från inte bara palestinier och araber, utan snart sagt från hela världen, blir den logiska skörd som noga har såtts i Mellanöstern. Och i Irak, i Afghanistan.

Yankees go home!
Stoppa vapenexport och vapen handel.
Stoppa ockupationen återuppta bistånd, utbetalning av skattemedel, diplomatiska utbyten.
Öppna gränserna för handel, resande och produktion.
Riv barriären/muren/stängslet!!!!
Våga kritisera USA - lika väl som Syrien och Iran. Ingen må använda andras konflikter för sin egna syften och hälla fotogen på andras brasor.
Skapa en fredskultur - släpp fram KVINNORNA till makten och ut på gatorna.
Låt kvinnliga värderingar få råda.
Våldets manliga idioti är lika ologisk, improduktiv , dödligt förödande i alla prestigestinna patriarkala händer,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar