Follow by Email

tisdag 8 september 2009

Upphovsrättens inkvisition

Glada och förväntansfull att få börja terminen igen med kyrkokören efter sommaruppehållet möts vi av ett groteskt budskap: STIM tänker ta i med hårdhandskarna mot olovlig kopiering av noter. Notspioner befaras dyka upp på församlings- expeditionerna och i kyrkor vid konserter. Anmodan görs att bränna upp redan gjorda notkopior. Böter eller fängelse utlovas!

Efter vinterns stora nationella nedladdningsdebatt där nätdemokrati och enkla datatekniska lösningar stod mot en rigid upphovsrätt kommer nu även detta; all lokal kyrklig musik skall strypas av förnyad upphovsrättstalibanism. Självklart vill ingen låtskrivare eller kompositör att musiken och glädjen tystnar. De vill höra sina verk spelade och sjungna, spridda och kända. Och vi glada medlemmar i landets näst största folkrörelse vill såklart fortsätta att oavlönade men lyckliga sprida musikens kraft!

Små församlingar har inga möjligheter att betala fullpris för notmaterial i stora volymer, utan alternativen blir att smussla, att öppet bryta mot lagen eller lägga ner musikverksamheten.

Personligen tänker jag aldrig hänge mig åt smusslande. Som en medveten akt av civil olydnad mot ett kontraproduktivt tänkande, avser jag från och med nu att be kantorn om lån av originalnoter och sedan själv kopiera hemma.
Skall någon uppspåras, straffas och stigmatiseras för otillbörligt spridande av kyrklig musik är det inte församlingen och kantorn, utan jag personligen.
Med glädje träffar jag STIM i rättssalen och tar en offentlig holmgång om en ordning som fullständigt spårat ur!

Den långsiktiga lösningen som skapar win-win är enkel; priset på noter sänks rejält och mängdrabatter införs. Då köper vi helt lagligt in noter i massor och spridningseffekten blir maximal. Till publikens, utövarnas, handelns, upphovsrättsägarnas och t o m STIMs glädje.

Till dess bör kända kompositörer som vill sprida sin musik temporärt släppa sina upphovsrättskrav och vi enskilda sångare, som vill låta tonerna lyfta mot himlen, öppet och med högburet huvud ta vårt straff.

4 kommentarer:

 1. Med glädje träffar jag STIM i rättssalen och tar en offentlig holmgång om en ordning som fullständigt spårat ur!

  Lycka till. Vi ses om ett år när du kommer ut, 30 miljoner kronor fattigare.

  SvaraRadera
 2. Vad trevligt det är när folk inte är anonyma i samband med hot.
  Försvara nu det rådande systemet med argument och ord här i cyberrymdens fria luft innan dess!

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är känslospråket i cyberrymden begränsat, vilket detta bevisar.
  Mitt "lycka till" var ärligt menat, inte hotfullt.
  Resten var mera en reflektion om vad om hänt med andra som ställt sig upp mot medieindustrins samlade krafter.

  SvaraRadera
 4. Aha! Då skall jag alltså räkna med att du håller tummarna på riktigt om situationen skulle uppstå ?! ;-))

  (Fast jag tycker ändå att "anonym" är litet torftigt för fullödig digital kommunikation....)

  SvaraRadera