Follow by Email

fredag 13 mars 2009

Sorgliga Tibetanska jubiléer

Nu firar det lilla sägenomspunna Tibet, landet på världens tak, det trista 50-årsjubileet av Dalai Lamas flykt och den misslyckade resningen mot Kina.

En unik andlig och hållbar kultur håller fullständigt på att utplånas av en granne som bara kan tala maktspråk.

Saxat UR DN:

"Den 25 februari inleds Losar, en fem dagar lång högtid som firar det nya året enligt den tibetanska almanackan.
Den 10 mars är det 50 år sedan Dalai lama flydde till exil i Indien sedan det tibetanska upproret mot det kinesiska styret hade misslyckats.
Den 14 mars har det gått ett år sedan protester i Lhasa utvecklades till våldsamma kravaller när tibetanska invånare attackerade etniska kineser och plundrade och brände deras butiker.
.... den massiva polisinsatsen i Lhasa, som inleddes den 18 januari. Hela stadens brottsundersökande poliskår deltog i tre samordnade razzior. När gryningen kom den 21 januari hade 600 polismän i mer än 160 fordon genomsökt sju stora bostadskvarter, 2.922 hyrda inkvarteringar, 14 hotell, 18 barer och tre internetkaféer och kontrollerat sammanlagt 5.766 invånare.
Efter kravallerna i fjol, som också spreds till områden med tibetansk befolkning utanför den autonoma regionen Tibet, mobiliserade Kina snabbt stora militära styrkor till dessa områden."

Världen får inte överge Tibet och inte sluta kritisera Kinas vidriga och totalitära politik av att krossa ett i grunden fredligt folks autonomisträvanden.

Gå in och lyssna och donera en peng till en RADIO för kommunikation med yttervärlden!

https://secure.avaaz.org/en/pierce_the_tibetan_blackout/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar