Follow by Email

söndag 16 november 2008

Alldeles bakom vår rygg

- ligger ARKTIS.

Våra blickar är riktade utåt hela världen och man kan förledas att tro att man har koll på läget.
Men de mest dramatiska globala skeendena försiggår troligen just nu så att säga bakom synfältet, nämligen i det Hav omgivet av Land som heter Arktis, Nordpolen. (Sydpolen är ett Land omgivet av Hav).

Just för att det saknar fast landmassa är det svårt att definiera vem som har rätt till vad och vem som äger vilka territorier.
För nu har racet börjat:
I somras satte ryssarna ut en flagga på havsbotten för att muta in det de anser sig ha rätt till. Man kan utvinna lika mycket olja där -90 M fat- som det finns i hela Ryssland nu. Plus alla dyrbara mineraler och naturgas.

Klimatförstöringen accelererar som värst just där uppe och alltmer vatten frigörs från isen. Avsmältningen av glaciäris är enorm och det är redan nu 4 grader varmare i medeltemperatur på Arktis än 'normalt'. (Vi vill ju hejda den globala uppvärmningen på under 2 grader för att inte skadorna skall bli oöverstigligt svåra)
Men halva istäcket är redan borta och i somras var första gången man kunde segla runt om hela Arktis. Frigjord metangas bubblar nu upp från permafrostfri havsbotten har ett svenskt forskarlag nyss konstaterat.
Det är således riktig, riktigt illa och paradoxalt nog är det för att utvinna just de klimatförstörande fossilerna, som kapplöpningen mellan fem av de åtta arktiska staterna nu exploderat.

Till yttermera visso finns det hela 54 militära baser runt om Arktis, varav flera är kärnvapenbaserade. Man patrullerar noga runt och håller koll på varandra.

Ursprungsbefolkningarna i hela regionen (14 stycken!) har ett prekärt läge som sociala förlorare sedan många generationer, men samtidigt beroende av delar i eventuella vinster...

I detta kritiska läge degraderas också den sista och kanske sköraste vildmarken och sista sammanhängande orörda kust/land-ekotopen i världen på ett så ytterst tragiskt sätt. Vi får helt enkelt inte bli skyldiga till att den sista isbjörnen dör av hunger på ett ensamt isflak och att alla flyttfåglar ersatts av långdistansmissiler.

NU är hög tid för både god förebyggande konflikthantering, för KRAFTFULLAST tänkbara klimatåtgärder och för internationella ekotop- och faunaskyddande överenskommelser, som hejdar störande exploatering av området.

Arktis är den bortglömda kontinenten och den farliga 'proppen i klimatbadkaret'.
Om vi inte håller den i läge, översköljs vi alla av dess smältvattenmassor.
Väpnat våld om de sista jungfruliga råvarulagren på planeten kanske hotar och oersättliga naturvärden och utrotning av sårbara arter kan bli ett oändligt sorgligt faktum.

KRÄV en ARKTIS-KONVENTION i FN NU!!

(Kunde moderaterna här hemma idag gå med på att underteckna avskaffandet av klusterbomber, så kan även detta hända!) (Tack, Fredde!)

2 kommentarer:

  1. Väl rutet, brod.... Jag menar moder!

    Kul att du återupptagit bloggandet, det märks att du har saker att förmedla!

    SvaraRadera
  2. och KUL att just du också kollar och skriver svar! Vet att en del läser, men liksom jag själv är de flesta slöa med att bjuda på kommentarer...
    Nu skall jag beställa Spanienresan!

    SvaraRadera